neerslag en droogte in de regio Eindhoven


Neerslag in de hele regio is moeilijk in een getal te vangen. Valt er op een bepaalde plaats veel neerslag dan kan het best zo zijn dat het 1 km verder volkomen droog is. Daarom heeft het KNMI 670 neerslagstations in Nederland. Deze 670 neerslagstations zorgen ervoor dat de dekking voldoende groot is om uitspraken te doen over alle plaatsen in Nederland.
Ook in onze regio is het verschil in neerslag (vooral in de zomer) erg groot. Het KNMI heeft ons in district 13 ingedeeld en dit district telt 21 neerslagstations. Ik ben begonnen om van 14 neerslagstations de data bij te houden om zo een goede indruk te krijgen van de hoeveelheid neerslag in onze regio. Deze 14 neerslagstation bevinden zich of in de gemeente Eindhoven of binnen een straal van ca. 25 km daarbuiten. Om precies te zijn, 2 stations vallen onder de gemeente Eindhoven en 12 daarbuiten.
Deze 12 stations liggen in: Helmond, Gemert, Someren, Oirschot, Boxtel, Deurne, Dinther, Leende, Eersel, Waalre, Veldhoven en Maarheeze.
Al deze officiële neerslagstations hebben geijkte apparatuur en volgen een door het KNMI goedgekeurde procedure.
Ze meten elke dag de gevallen neerslag in mm regen en indien van toepassing sneeuw in cm. De geproduceerde data hebben steeds betrekking op een 24 uurlijkse meting  en wel van 8:00 uur tot 8:00 uur de volgende dag. De meeste van deze neerslagstations zijn lang geleden begonnen met meten en hebben een lange reeks van gevalideerde data. Zo is bv. het station Helmond begonnen met meten in 1868 en meet tot op de dag van vandaag. Daar in tegen is bv. het station Waalre pas begonnen met meten in 2011 en station Veldhoven begon in 1929 maar eindigde weer in 1948 etc.
Alles wat ik registreer heeft tot nog toe meestal  betrekking op officiële KNMI weerstations. Voor onze regio is dat vrijwel altijd het automatische weerstation station 370 op de vliegbasis Eindhoven. Dit station meet ook de neerslag. KNMI weerstations meten echter van 00:00 uur tot 24:00 uur de volgende dag. Dit is een verschil met de officiële  neerslagstations die meten van 8:00 uur tot 8:00 uur de volgende dag. De  meetperiode is dus duidelijk anders en ik heb gezien dat dat veel uitmaakt. De weerstations beschikken over veel meer meetgegevens dan de neerslagstations. Dat is logisch want de neerslagstation zijn handbediende stations en de weerstations zijn automatisch en computergestuurd.
Van elk neerslagstation zijn alle data op internet te vinden. Ik heb bekeken wanneer elk neerslagstation de meeste regen heeft gemeten en op welke datum dat is geweest.

 

Op deze schematische balk is te zien wat het verschil is in metingen van  neerslagstations en automatische weerstations.

De rode balk is de meetperiode van de handmatige neerslagstation. (8-8 uur)
De blauwe balk is de meetperiode van automatische weerstations. (0-24 uur)

Meer over deze tabel en over regen in de regio zie weerhistorie: Eindhoven en de regio Eindhoven.